top of page
Zoeken
  • charlottebauwens4

Van kiemgroenten over microgroenten tot bladgroenten

Bijgewerkt op: 20 mei 2021

Kiemgroenten en microgroenten zijn groenten die je heel erg jong oogst en eet, wanneer ze nog maar net gekiemd zijn, en bladgroenten zijn alle groenten waarvan je de bladeren eet, zoals sla en spinazie. Het leuke is dat ze erg geschikt zijn om op een beperkte ruimte en binnen op je vensterbank te kweken. Ze geven een snelle oogst, je kan vaak kiezen in welk stadium je ze opeet en opgeruimd staat netjes als je een paar weken niet thuis bent of minder tijd hebt. Ideaal dus voor wie klein wil beginnen of enkel een vensterbank heeft om z'n groene vingers op los te laten.


Kiem- en microgroenten zijn ideaal voor op de boterham, in een salade of als garnituur. Ze zijn erg makkelijk om zelf te kweken op de vensterbank en vaak kosten ze in de winkel een fortuin. Bovendien zijn ze ideaal om met tuinieren te starten én heerlijk educatief voor kinderen: je ziet namelijk exact wat er gebeurt met zo’n zaadje en dat zie je niet wanneer er een laagje grond over zit.


Kiemgroenten kweek je in een pot en alfalfa is misschien wel de bekendste soort. Je doet een bodempje zaadjes in een pot en laat ze eerst 24 uur weken, daarna giet je het water weg en laat je de zaden groeien. ’s Morgens en ’s avonds telkens spoelen en weer laten uitlekken. Je kan de zaden laten uitlekken door een gaasje te gebruiken, door een kiempot te kopen, of door een plastic fles te lijf te gaan met een breekmes en om te toveren tot home made kiempot.


Van de microgroenten is tuinkers de meeste bekende soort en die kweek je op een bordje, op drie laagjes keukenpapier. Neem een bordje, leg er drie laagjes keukenpapier op, maak het keukenpapier vochtig, strooi er een laagje zaad op en zet er de eerste 24 uur een bord overheen. Daarna groeien de zaden verder in het licht en geef je twee keer per dag wat water zodat het papier vochtig blijft. Zorg dat je keukenpapier zonder kleurstof gebruikt. Het kan ook zonder papier, maar dat vraagt extra aandacht voor de vochtigheidsgraad. Je kan microgroenten ook op een dun laagje grond laten groeien.


Bladgroenten kun je jong eten of helemaal volgroeid en hoe jonger, hoe fijner de smaak en structuur zullen zijn. En hoe groter je ze wil laten uitgroeien, hoe belangrijker de rol van je pot en potgrond wordt.


  • Voor je je oogst opeet, is goed spoelen erg belangrijk!

  • Een klassieke beginnersfout is veel te veel zaden tegelijk te laten kiemen waardoor je de oogst niet opgegeten krijgt.

  • Als je op zondag start, dan heb je ongeveer tegen het volgende weekend verse groenten.

  • Met één zakje zaad kun je makkelijk 5-6 porties kweken.
497 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page